Ką žinome apie kibinus?

Kibinų receptai paprasti ir aiškūsKibinai, beveik taip pat kaip ir kebabai, sėkmingai įsitvirtino lietuvių širdyse kaip greitas maistas skubantiems žmonėms. Daugeliui kebabai labiau asocijuojasi su pakelės užkandinėmis, būriais jaunimo ar tiesiog alkanai statybininkais. Štai kibinai, turintys aibę įvairiausių receptų, neva labai tikrų ir neva visai nieko į kibinus neprimenančių, vis tik labiau asocijuojasi su kavinėmis ir ramiu pavalgymu. Neabejotinai nesuklysime Lietuvoje Trakus pavadinę kibinų sostine. Ir ne veltui – šį patiekalą Lietuvoje išpopuliarino šiame regione gausios totorių bendrijos. Tiesa, bėgant metams kibinų receptai išties keitėsi, mutavo, buvo įvairiai adaptuoti ir kitaip keičiami. Tačiau keliaujant į Trakus daugeliui atrodo mažų mažiausiai normalu sustoti vienoje iš kavinių ir suvalgyti šviežiai keptą dar karštą kibiną.

O kokių jų būna? O būna pačių įvairiausių. Nors tradiciškai tai vis tik yra mėsiškas patiekalas, neišvengiamai jų asortimentą praplėtė ir tebeplečia gausėjančios vegetarų gretos Lietuvoje ir visame pasaulyje. Dažniausiai mėsiški kibinai užsakinėjami su kiauliena, nors kur kas tradiciškiau būtų valgyti avienos įdarą turinčius šiuos kepinukus. Tiesiog kiauliena yra gerokai pigiau, o tai – gana rimtas argumentas neišsipūtusioms lietuvių kišenėms. Žinoma, kavinėse netrūksta ir pasiūlymų paragauti kibinų su jautiena, su triušiena, su kur kas įprastesne vištiena. Na o gurmanai kai kuriose vietose gali gauti ir žvėriena pagardintų kibinų.

Nors senasis totorių kibinų receptas aiškiai įvardija, kad šis maistas turi būti įdarytas aviena, įvairūs deriniai su daržovėmis ar grybais – įprastas dalykas tiek mūsų kavinėse, tiek namuose. Dažniausias grybas, naudojamas kaip šio patiekalo įdaras – be abejo pievagrybis. Nors sezono metu, ypač pagal tam tikrus receptus gaminant kibinus namuose, galima juos pagardinti ir miško grybais. Be abejo, su svogūnais bus gerokai skaniau ir sultingiau. Būna šių kepinių ir su įvairiausiomis daržovėmis – morkomis, kopūstais, paprikomis, net bulvėmis, o dažniausiai – tiesiog daržovių mišinių. Tai tikras džiaugsmas vegetarams. Ypač nekreipiant dėmesio į tai, jog kibinų receptai nurodo gana nemažą sviesto kiekio poreikį gaminant šį patiekalą.

Nors dažniausiai kibinais, kad ir kokiu įdaru jie būtų pagardinti, vaišinamės kavinėse ar specializuotose užkandinėse, puikiai galima jų pasigaminti ir patiems. Žinoma, šis procesas neišvengiamai užtruks, tačiau tai tikrai nėra sudėtinga. Belieka išsirinkti vien ą iš daugelio internete esančių receptų, pasirinkti, kokio iš daugybės įdaro jūs norėsite, pasikviesti būrį draugų ir gaminimą paversti šventę. Na o kibinų perteklių galima ir užšaldyti – turėsite puikių, greitai pasiekiamų užkandžių tuomet, kai tiesiog tingėsite gaminti ar neturėsite tam laiko.